Botez

Botez Crestin-Ortodox

Botez Crestin-Ortodox

Un botez crestin-ortodox are drept scop apropierea de Împărăţia Cerurilor. Se presupune că oamenii creştini au, defapt, două naşteri: prima în maternitate şi cea de-a doua în Biserică. Naşterea din maternitate presupune naşterea trupului, a entităţii fizice, iar cea de-a doua presupune naşterea duhului, calea spirituală spre viaţa veşnică alături de Dumnezeu.

„De nu se va naşte cineva din apă şi din Duh, nu va putea să intre în Împărăţia lui Dumnezeu”

Ce este botezul? Botezul crestin-ortodox

Botezul este taina prin care omul se spală de păcatul strămoşesc, cel săvârşit de Adam şi Eva, şi de toate păcatele săvârşite până în acel moment. Acest lucru se realizează prin scufundarea omului în apă, de 3 ori, în numele Sfintei Treimi.

Cuvântul botez provine din greacă – baptizo , care are drept însemnătate „a scufunda”. Acesta este motivul pentru care copilul se scufundă în apă atunci când este botezat, şi nu este doar stropit cu apă. Astfel, individul are parte de cea de-a doua naştere, devenind membru al Bisericii. De asemenea, se obişnuieşte ca cei botezaţi să primească numele unui sfânt sau al unei sfinte, nume care să evidenţieze identitatea creştină.

Botezul crestin-ortodox este foarte asemănător cu cel catolic, însă diferenţele dintre cele două sunt extrem de vizibile. Citeşte mai multe despre Botezul Catolic şi despre cum se diferenţiază de cel Crestin-Ortodox.

Ce trebuie pentru botez

Ce trebuie sa aduca parintiice trebuie sa aduca nasii
1. Certificatul de nastere al copilului botezat1. Lumanare de Botez
2. Dulciuri/aperitive pentru a servi in Biserica2. Trusoul pentru Bebelus, care contine:
3. Foarfeca si cutiuta pentru parul taiat de preot- Panza de Mir ( Crasma de mir)
4. Pampersi - trebuie să fie pregătiti pentru orice- Fasa pentru invelirea bebelusului
5. Un schimb de hainute- Prosopel pentru stergerea copilului
- Prosop și sapun pentru preot
- Hainute noi pentru copil + incaltaminte
3. Ulei de masline
4. Bani pentru plata preotului

ce trebuie pentru botez

 

Slujba religioasa a botezului

Pentru a putea fi botezat, individul trebuie să alunge orice lucrare necurată, făcându-se loc pentru primirea harului divin. În acest sens, înainte de intrarea în biserică, sunt rostite nişte rugăciuni menite să aluge spiritele rele, aşa-zisele lepădări de satana.

În cazul bebeluşului, care nu îşi pot verbaliza consimţământul, naşa este cea care îl va ajuta să alunge orice urmă de rau. Naşa va răspunde, în numele bebeluşului, la întrebarea „Te lepezi de satana?” cu „Mă lepăd de satana”. Acest lucru trebuie săvârşit stând cu faţa către apus, simbolizând împotrivirea acestuia faţă de tot lucrarile lui satana.

Următoarea parte a slujbei constă în rostirea Crezului de către naşi, părinţi şi toţi cei prezenţi, cu faţa spre răsărit, simbolizând credinţa în Duhul Sfânt. Apa şi cristelniţa în care va fi botezat noul aparţinător al Bisericii simbolizează mormântul în care a fost îngropat Mântuitorul, locul din care acesta a înviat. Astfel, apa este sfinţită împreună cu uleiul, numit „untdelemnul fericirii”, urmând ca pruncul să fie uns cu acesta înainte de a fi scufundat în apa din cristelniţă.

Cea mai importantă parte a slujbei bisericeşti este afundarea propriu-zisă a copilului în apă, de trei ori. Prin aceste fapte se mărturiseşte credinţa noului botezat faţă de Fânta Treime.

 

Crezul:

 

Cred întru Unul Dumnezeu, Tatăl atotțiitorul, Făcătorul cerului și al pământului, al tuturor celor văzute și nevăzute.

Și întru Unul Domn Iisus Hristos, Fiul lui Dumnezeu, Unul Născut, Carele din Tatăl S-a născut mai înainte de toți vecii; Lumină din Lumină; Dumnezeu adevărat din Dumnezeu adevărat; născut, iar nu făcut; Cel de-o-ființă cu Tatăl, prin Carele toate s-au făcut.

Carele pentru noi oamenii și pentru a noastră mântuire, S-a pogorât din ceruri și S-a întrupat de la Duhul Sfânt și din Maria Fecioara și S-a făcut om.

Și S-a răstignit pentru noi în zilele lui Ponțiu Pilat și a pătimit și S-a îngropat.

Si a înviat a treia zi, după Scripturi.

Și S-a înălțat la ceruri și șade de-a dreapta Tatălui.

Si iarăși va să vină cu slavă să judece viii și morții, a Cărui împărăție nu va avea sfârșit.

Și întru Duhul Sfânt, Domnul, de-viață-Făcătorul, Care din Tatăl purcede, Cela ce împreună cu Tatăl și cu Fiul este închinat și slăvit, Carele a grăit prin prooroci.

Întru Una, sfântă, sobornicească și apostolească Biserică.

Mărturisesc un botez spre iertarea păcatelor.

Aștept învierea morților.

Și viața veacului ce va să fie. Amin.

 

Ce simbolizeaza obiectele folosite în cadrul unui botez crestin-ortodox?

Obiectele folosite în cadrul ceremoniei de botez crestin-ortodox evidenţiază importanţa a tot ceea ce este botezul.

Panza alba – Ce simbolizeaza?

Imediat după botezul propriu-zis, copilul este înfăşurat într-o pânză albă. Aceasta simbolizează noua haină, spălată de păcate, a sufletului noului botezat.

Ce insemnatate au lumanarile la botez?

După ce copilul este scos din apă, preotul aprinde lumânarea adusă de naşi, pe care tot aceştia o vor ţine pe parcursul slujbei. Flacăra lumânării simbolizează lumina sufletească împlinită prin taina botezului, precum şi îndemnarea Duhului Sfânt către pruncul botezat de a săvârşi doar fapte bune, luminate.

Sfanta Taina a Mirungerii

Mirul cel sfânt, compus din ulei de măsline şi alte uleiuri aromate, este folosit de către părinte pentru ungerea în semnul crucii a corpului (frunte, mâini, picioare). Prin acestă ungere, pruncul primeşte darurile Sfântului Duh, puterea de a duce o viaţă în credinţă, ferindu-se de săvârşirea păcatelor.

Inconjurarea mesei si a cristelnitei de 3 ori – botez crestin-ortodox

Înconjurarea mesei, în centrul căreia se Evanghelia şi o cruce, şi al cristelniţei, se va face de naşi, părinţi şi pruncul botezat, fiind conduşi de către preot. Evanghelia, care reprezintă cuvântul lui Dumnezeu, şi crucea, adică jertfa, simbolizează faptul că orice creştin ar trebui să aibă în centrul vieţii sale învăţăturile lăsate de Tatăl Ceresc, purtându-şi crucea.

Taierea primelor fire de par

După citirile biblice ale preotului, acesta taie câteva fire de păr de pe capul noului botezat, în semnul sfintei cruci, simbolizând prima jertfă a micuţului pentru Dumnezeu.

 

La finalul slujbei, copilul este dus în faţa Altarului, unde este împărtăşit cu Trupul şi Sângele lui Hristos. În acest fel, copilul botezat primeşte cele Trei Taine într-o singură slujbă: Botezul, Mirungerea şi Sfânta Împărtăşanie.

 Share this post

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Livrare gratuită

La comenzi mai mari de 300 de lei

Plata Sigură

Plata online & ramburs

Ai întrebari

contact@nunta-si-botez.ro / 0799.950.837