Botez

Nasii de botez – ghid complet pentru parinti si nasi

Nasii de botez – ghid complet pentru parinti si nasi

Nasii de botez ai unui copil – părinţii spirituali. Ce trebuie să facă naşii de botez?

Botezul este unul dintre evenimentele care produc o încărcătură emoţională aparte pentru întreaga familie. Pentru a avea un eveniment cu adevărat memorabil, părinţii şi naşii copilului trebuie să facă o echipă pe cinste. Organizarea unui astfel de botez poate fi o adevărată provocare, mai ales pentru cei care sunt nasi pentru prima dată.

Prin acest articol ne propunem să facem viaţa naşilor şi a părinţilor puţin mai uşoară, oferind informaţii utile care pot salva timp şi .. nervi.

Nu oricine poate fi nas(a) de botez. Există câteva norme şi reguli bisericeşti care condiţionează alegerea naşilor, în funcţie de fiecare religie în parte. Mai mult, fiecare preot poate interpreta învăţăturile religioase, în funcţie şi de tradiţiile locale şi de convingerile sale. Vezi cine poate să fie nas(a) de botez.

Ce trebuie sa faca nasii la botez?

În cadrul botezului, îndatoririle naşilor sunt mai numeroase decât cele ale părinţilor. De obicei, majoritatea îndatoririlor cad pe umerii naşei, începând cu alegerea obiectelor necesare, până la ţinutul şi îmbrăcatul copilului în biserică. Dragă naşă, suntem aici pentru tine! Iată tot ce trebuie să ştii despre botez.

Secretului unui botez memorabil este comunicarea. Atât naşii, cât şi părinţii trebuie să fie sinceri şi transparenţi în legătură cu modul în care îşi doresc să decurgă lucrurile. Există o posibilitate foarte mare ca cele două tabere să nu poată citi gânduri, aşa că singura modalitate de exprimare a dorinţelor este comunicarea.

Aşezaţi-vă la o masă şi puneţi împreună ţara la cale. Discutaţi deschis depre locaţii, despre lucrurile necesare botezului (inclusiv despre vestimentaţia copilului), despre tradiţii şi despre orice alt  detaliu. Oricât de neimportante ar părea anumite detalii pentru o tabără, pentru cealaltă ar putea fi temeiul întregului eveniment.

Înainte de eveniment în sine, naşii trebuie să se asigure că au toate obiectele necesare pentru slujbă şi pentru petrecere, în funcţie de tradiţii şi religie. Mai jos veţi găsi o listă cu obiectele necesare pentru botez, astfel încât să puteţi fi pregătiţi şi lipsiţi de griji.

rochita de botez

Ce fac nasii la biserica?

În cazul credinţei creştin-ortodoxe, naşii trebuie să fie spovediţi înainte de botez. Acest lucru este discutabil şi ţine de fiecare parohie în parte dacă spovedania este obligatorie sau dacă se poate sări peste acest pas din diverse motive (lipsa timpului, naşii vin de la o distanşă destul de mare strict pe durata evenimentului, etc.)

În cazul credinţei catolice, naşii au extrem de puţine atribuţii, iar ceremonia durează mult mai puţin. Mama ţine copilul în braţe pe tot parcursul slujbei, iar naşii nu contribuie la pregătirea copilului pentru botez. Vezi mai multe despre botezul catolic.

Cine tine copilul in brate?

De obicei, naşa este cea care ţine copilul în braţe pe tot parcursul slujbei. Înainte de intrarea în biserică, naşa ţine copilul în braţe în timp ce mărturiseşte, în numele copilului, lepădarea păcatelor. Se spune că omul se naşte cu păcatul strămoşesc (păcatul săvârşit de Adam şi Eva),  iar Taina Botezului îi oferă şansa să înceapă o viaţă fără de păcat. Tot aici are loc rostirea Crezului (există preoţi care au pretenţia ca naşii să ştie Crezul, însă există şi preoţi care permit citirea acestuia din Biblie).

Aici vei găsi Crezul.

Scufundarea in cristelnita

Naşii sunt cei care intră în biserică, pentru prima dată, cu pruncul care urmează să fie botezat. Tot naşa este cea care va pregăti copilul pentru scufundarea în cristelniţă: îl va dezbrăca, va asculta indicaţiile preotului şi îi va înmâna copilul spre a fi botezat în apa sfinţită. După scufundare, naşa va şterge bebeluşul cu prosopul din trusou şi îl va înveli cu crâşma şi faşa.

Mirungerea si inconjurarea cristelnitei

După scufundarea în cristelniţă urmează mirungerea, unde copilul este ţinut de către naşă (care va răspunde cu “Amin” în momentul mirungerii). Cine credeţi că va îmbrăca bebeluşul, după mirungere, în noile hăinuţe cumpărate de către naşi? Aţi ghicit, naşa. Tot ea îl va ţine în braţe atunci când se înconjoară masa de botez şi cristelniţa de trei ori.

Ce face nasul la botez?

În tot acest timp, naşul va ţine lumânarea de botez. După înconjurarea mesei şi a cristelniţei, atunci când preotul îl va aşeza în faţa uşilor împărăteşti, naşul va închina copilul botezat de trei ori şi îl va ridica. La sfârşitul slujbei, naşul achită costurile oficierii ceremoniei, o taxă care diferă în funcţie de fiecare biserică în parte.

Copilul va putea fi strigat pe nume doar după ce va fi botezat.

După finalizarea slujbei, naşii vor duce copilul botezat acasă. Naşa îl va trece peste prag, îl va da mamei şi va spune “păgân mi l-ai dat, creştin ţi l-am adus”.

nasii de botez

Ce trebuie sa cumpere nasii de botez?

Am facut o lista cu ce trebuie sa cumpere nasii pentru botez. Aici veţi găsi toate obiectele necesare pentru ceremonia religioasă şi pentru petrecere. Nu uitaţi, comunicarea e secretul unui botez memorabil!

  • Lumanare de botez

Există nenumărate modele de lumânări potrivite pentru un astfel de eveniment. Sfatul nostru este să alegeţi ceva cât mai practic. Naşul va ţine lumânarea pe tot parcursul ceremoniei, aşa că o lumânare nici prea mare, nici prea mică, e binevenită. Decoraţiunile simple şi de bun gust pot atrage priviri şi pot uşura puţin treaba naşului (la propriu).

  • Trusou pentru bebelus

Cele mai importante lucruri din trusou sunt hăinuţele şi încălţămintea copilului. Cel mai probabil, copilul va purta acele hăinuţe şi la petrecerea de după. În acest sens, sfătuiţi-vă cu părinţii în legătură cu tematica petrecerii şi cu preferinţele lor. Mărimile sunt extrem de importante, aşa că nu uitaţi să cereţi părinţilor măsurile exacte pentru a putea lua hăinuţele potrivite.

Pe lângă hăinuţe, trusoul conţine un prosop pentru ştergelea copilului, faşa, pânza de mir (sau crasma) şi un prosopel + săpun  pentru preot. De obicei, trusoul este comandat împreună cu lumânarea de botez pentru a fi personalizate la fel, însă aceasta nu este o regulă.

Puteţi opta pentru un trusou puţin mai divers, care să conţină diferite nuanţe de culori, în detrimentul trusoului clasic (care presupune aceeaşi culoare pe toate materialele).

  • Ulei de masline

Va fi folosit, împreună cu alte uleiuri aromatice, pentru Sfânta Taină a Mirungerii din cadrul ceremoniei

  • Cruciuliţe de argint pentru invitaţi (opţional)

În anumite zone, naşii cumpără criculiţe de argint pe care le oferă cadou invitaţilor la botez.

  • Prajituri/ronţănele de servit la biserică (opţional)

Nasii de botez sau părinţii copilului pot aduce câte ceva de servit în timpul slujbei. Ceremonia poate dura chiar şi câteva ore, timp în care invitaţii se pot servi cu prăjituri şi apă/suc.

  • Un cadou pentru copilul botezat (optional)

De obicei, nasii de botez cumpără un cadou pentru bebeluşul botezat. Acesta poate consta într-o brăţară, un lănţişor sau o pereche de cercei, în funcţie de dorinţe şi sexul copilului. Cadoul e menit să îi poarte noroc pruncului botezat şi să îl ferească de rele.

cercei fetita botez

Ce trebuie sa faca parintii la botez?

Chiar dacă îndatoririle părinţilor nu sunt numeroase în cadrul ceremoniei bisericeşti, aceştia trebuie să asigure bunul mers al lucrurilor. Nu uitaţi, secretul unui botez memorabil este comunicarea.

Parintii stabilesc locatiile si data botezului

În primul rând, un botez reuşit presupune o bună organizare. Părinţii trebuie să aleagă din timp biserica la care urmează să fie creştinat bebeluşul şi să discute cu preotul despre cum va avea loc ceremonia. În acest fel, atât părinţii, cât şi naşii, vor şti exact ce au de făcut.

Dacă ceremonia relicioasă va fi urmată de o petrecere la un local, părinţii trebuie să facă rezervări din timp pentru a nu avea surprize neplăcute. Cu cât sunt mai mulţi invitaţi, cu atât va fi mai greu de organizat într-un timp scurt. Prin urmare, asiguraţi-vă că toate detaliile sunt bine puse la punct (meniu, fotograf, muzică, decoraţiuni, ursitoare şi orice altceva se mai doreşte).

Cel mai important este sa va sfatuiti cu nasii de botez cu privire la data evenimentului. Botezul presupune şi un efort financiar din partea lor, aşa că este ideal ca data botezului să fie stabilită împreună cu naşii. În acest fel, timpul nu va reprezenta o problemă din niciun punct de vedere.

 Ce fac parintii la biserica?

În cadrul slujbei, părinţii .. privesc. Mama o poate ajuta pe naşă să dezbrace şi să îmbrace copilul, mai ales dacă naşa nu a avut aceast gen de experienţă până la botez. În cazul în care bebeluşul nu se simte confortabil în timpul ceremoniei, mama poate sta lângă naşă pentru a linişti copilul şi pentru a-l face să se simtă mai comod.

Petrecerea de botez

În cazul petrecerii de botez, părinţii se ocupă cu întreţinerea atmosferii. Aceştia se asigură că toţi invitaţii se simt bine şi că au tot ce le trebuie. Aici contribuie şi naşii, care dau startul distracţiei în cinstea copilului botezat.

Indicat ar fi ca părinţii să aibă o bonă sau o persoană de încredere care poate avea grijă de copil în timpul petrecerii. Botezul în sine este destul de solicitant pentru bebeluş, iar o petrecere gălăgioasă poate agrava starea de nelişte (atât a copilului, cât şi a părinţilor). Petrecerea de botez este dată în cinstea copilului, nu pentru copil. Prin urmare, bebeluşul poate lipsi de la petrecere şi se poate odihni după o zi plină şi agitată.

petrecere botez

Ce trebuie sa aduca parintii pentru botez?

 

  • Certificatul de nastere al copilului botezat

  • Dulciuri/aperitive pentru a servi în biserica (opţional)

  • Foarfeca si cutiuta pentru parul taiat de preot

În urma citirilor biblice, preotul va tăia puţin din părul noului botezat, acest lucru simbolizând prima jertfă a micuţului pentru Dumnezeu.

  • Pampersi

  • Un schimb de hainute, pentru situatii neprevazute

  • Hrana pentru bebelus

  • Cadouri pentru nasii de botez (optional)

Se obşnuieşte ca părinţii copilului botezat să le ofere naşilor cadouri ca semn de apreciere. Bineînţeles, acest lucru nu este obligatoriu. Aprecierea se poate arăta în nenumărate feluri, în diferite momente al evieţii, nu doar la botez.

În cazul în care doriţi să le cumpăraşi naşilor cadouri, puteţi opta pentru ceva simbolic şi amuzant, precum sticle de bere/vin personalizate cu mesaje amuzante. În cazul în care bugetul este mai generos, puteţi opta pentru ceasuri inteligente, bijuterii sau diverse gadget-uri care ar putea fi pe placul lor.

Cel mai simplu e să îi întrebaţi direct ce cadou şi-ar dori.

Baita de a doua zi

După botez, nasii merg la bebeluşul botezat pentru a-l îmbăia, pentru prima dată, ca fiind creştin. Acest obicei este extrem de popular, iar naşii trebuie să aducă o altă listă de obiecte:

  • mir de la biserică
  • lumânarea de la botez
  • faşa de botez
  • o crenguţă de busuioc
  • săpun şi şampon
  • prosp
  • păturică
  • scutec
  • haine noi
  • alte lucruri care pot fi adăugate în cădiţa de baie, în funcţie de obiceiurile locale

După ce copilul este îmbăiat, naşa îl va şterge şi îl va unde cu mir, urmând să îl îmbrace cu noile hăinuţe. Apa rămasă va fi aruncată la flori sau la rădăcina unui pom roditor.

Acestea sunt principalele îndatoriri ale nasilor de botez. Cu toate acestea, îndatoririle naşilor nu se limitează doar la acest eveniment. Naşii sunt părinţii spirituali ai copilului pe care l-au botezat, aşa că le revenie responsabiliatea de a-l proteja şi de a-l veghea pe micuţ pe tot parcursul vieţii.

Share this post

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Livrare gratuită

La comenzi mai mari de 300 de lei

Plata Sigură

Plata online & ramburs

Ai întrebari

contact@nunta-si-botez.ro / 0799.950.837