Botez

Botez catolic

Botez catolic

Un botez catolic este foarte asemănător cu un botez creştin-ortodox. De menţionat este faptul că cele două Biserici aparţin aceleiaşi religii, şi anume Religia Creştină. Cele două biserici au practici asemănătoare pentru că acum mii de ani, acestea au constituit o singură Biserică. Cu toate acestea, există câteva diferenţe atunci când vine vorba de botezul catolic şi cel creştin-ortodox.

Mai multe detalii despre botezul creştin-ortodox AICI.

 

Diferenţele dintre botezul creştin-ortodox şi botezul catolic

 

botez catolic

 

Botezul propriu-zis

În timp ce botezul creştin-ortodox se săvârşeşte prin scufundarea noului botezat în apa sfinţită, botezul catolic are în vedere doar stropirea sau turnarea apei peste creştetul pruncului botezat. Părinţii sau naşii trebuie să aducă un mic recipient pentru a păstra apa scursă de pe creştetul pruncului.

Mirungerea

În cazul botezului catolic, mirungerea nu se săvârşeşte imediat după ce pruncul este botezat, ci după 7-8 ani.

Calitatea de părinte primează

În cadrul unui botez catolic, părinţii sunt cei care îl aduc pe prunc în biserică pentru a primi Taina Botezului. Botezul creştin-ortodox presupune ca naşii să preia această atribuţie. Botezul săvârşit de către Biserica Catolică pune accent pe importanţa pe care părinţii o au în viaţa pruncului botezat, suprapunându-se calitatea de părinte trupesc cu cea de părinte duhovnicesc.

Declararea publică a numelui

Spre deosebire de credinţele creştin-ortodoxe, conform cărora pruncul nu trebuie strigat pe nume până când va fi îmbăiat de către naşi, credinţele catolice susţin faptul că la intrarea în biserică, părinţii trebuie să declare public numele copilului.

Religia nu reprezintă o piedică pentru naşi

În cadrul unui botez catolic se permite ca naşii să nu fie neapărat catolici, ci pot avea o religie diferită. Singura condiţie impusă e ca naşii să fie botezaţi.

Pânza albă este înlocuită cu o cămaşă albă

Aşa cum am menţionat anterior, copilul nu este scufundat în cristelniţă, aşa cum se procedează în ortodoxism, ci este stropit cu apă. Acest lucru permite înfăşarea pruncului în timpul botezului sau îi permite acestuia să fie deja îmbrăcat încă de acasă. După botez, copilul trebuie schimbat în haine albe, în cazul în care poartă alte culori, cămaşa albă simbolizând puritatea credinţei şi puterea Botezului de a îndepărta orice urmă de rău.

„Câte bordee, atâtea obicee”

Recomandat este să vă consultaţi cu preotul/preoţii care urmează să oficieze slujba. În ciuda tuturor regulilor, există şi preoţi sau patriarhii care au diferite concepţii în ceea ce priveşte obiceiurile care ţin de botez.

Share this post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *