Ce înseamna nunta de argint?
Nunta de argint marchează aniversarea a 25 de ani de căsătorie. Cuplul care sărbătoreşte această aniversare demonstrează faptul că toate probleme vieţii îşi pierd din greutate atunci când se împart la doi. Căsnicia trainică, bazată pe iubire şi respesct, merită să fie un motiv de sărbătoare în fiecare zi.
Argintul este considerat a fi un metal pur, alb, fiind corelat cu ideea de cunoaştere interioară şi spiritualitate înaltă. Prin urmare, acest eveniment simbolizează maturitatea spirituală a cuplului şi rezistenţa sa în timp.
Cum se organizeaza nunta de argint?
Nunta de argint se organizează exact aşa cum preferă cuplul sărbătorit. Acest eveniment nu reprezintă o nuntă propriu-zisă, ci este doar sărbătorirea maturităţii la care au reuşit să ajungă doi oameni, ca şi cuplu. În acest sens, evenimentul poate fi sărbătorit fie într-un mod cât mai simplu, doar cu ceremonia din biserică sau o mică petrecere, fie într-un mod mai amplu, printr-o petrecere cu fast sau chiar o vacanţă bine meritată.
Se obişnuieşte ca organizarea nunţii de argint să fie responsabilitatea copiilor sau a rudelor apropiate cu o vârstă mai fragedă, care dispun de cunoştinţe, timp şi resurse pentru a organiza un astfel de eveniment. Acest lucru nu este general valabil, întrucât fericiţii însurăţei îşi pot organiza propriul eveniment exact aşa cum îşi doresc.
Biserica
În acest caz, ceremonia religioasă nu presupune repetarea Tainei Sfintei Cununii. Slujba realizată de preot cu ocazia nunţii de argint constă în mulţumirea adusă lui Dumnezeu. Este o ceremonie destul de simplă, prin care cuplul mulţumeşte lui Dumnezeu pentru toate realizările şi primeşte binecuvântare să îşi continuie căsnicia la fel de trainic. Rochia de mireasă şi costumul de mire vor fi înclocuite cu succes de ţinute care să fie pe placul însurăţeilor.
Ce trebuie adus la biserică?
În cazul în care preferaţi o ceremonie simplă, intimă, tot ce trebuie să aduceţi la biserică sunt verighetele de argint, naşii, lumânările şi ..voie bună. Verighetele de argint se vor purta împreună cu cele deja existente. Există posibilitatea ca preotul să nu accepte folosirea unor lumânări mari, precum cele folosite în cadrul cununiei propriu-zise.
Pentru o nuntă de argint cu fast, decoraţiunile pentru ceremonia din biserică trebuie să fie luate în considerare. De obicei, decoraţiunile formate din flori naturale, albe, înrămează perfect acest gen de eveniment. De asemenea, un fotograf bun poate surprinde toate momentele emoţionante ale ceremoniei, colectate într-un album special care să aducă zâmbete.
Nasii pentru nunta de argint
Se spune că e bine ca naşii care au cununat cuplul în tinereţe să fie prezenţi şi la nunta de argint. În cazul în care aceştia nu pot fi prezenţi din diverse motive, se pot alege alţi naşi.
Ceremonia religioasă nu este obligatorie. Dacă însurăţeii nu se simt comod să meargă la biserică, pot sărbători evenimentul printr-o simplă petrecere. De asemenea, este recomandat să vă sfătuiţi cu preotul înainte de programarea unei astfel de ceremonii. Acesta vă va informa cu privire la modul în care se desfăşoară această ceremonie în parohia sa. Există preoţi care nu sunt de acord cu decoraţiuni, lumânări mari sau cu un alai întreg de persoane atunci când vine vorba de nunta de argint.
Petrecere pentru nunta de argint
Cel mai important aspect este faptul că petrecerea se organizează pentru însurăţei. Prin urmare, petrecerea dată în cinstea lor trebuie să fie pe placul sărbătoriţilor, nu al organizatorilor. Cei care se ocupă de organizarea acestui eveniment trebuie să aibă în vedere preferinţele cuplului şi modul în care cei doi îşi doresc să celebreze 25 de ani de căsnicie. Dacă aceştia nu se dau în vânt după petreceri, o mică reuniune de familie poate fi modalitatea perfectă pentru a sărbători.
Organizarea unei petreceri pentru un astfel de eveniment poate fi destul de dificilă. În acest sens, puteţi cere ajutorul unor firme specializate în organizarea evenimentelor care să preia toate atribuţiile. În cazul în care petrecerea va fi organizată de rude apropiate sau chiar de însurăţei, mai jos veţi găsi câteva idei pentru o petrecere perfectă, în funcţie de gusturi şi buget.
Petrecere în aer liber
Dacă vremea e frumoasă, de ce să nu profitaţi? Nunta de argint poate fi sărbătorită în aer liber, printr-un grătar cu familia şi cei mai apropiaţi prieteni. Propria curte poate să devină spaţiul perfect pentru depănat amintiri, zâmbete şi voie bună.
Petrecerile de genul garden party se bucură de un real succes. Există destul de multe locaţii care dispun de spaţiu exterior special amenajat pentru evenimente în familie. Un prânz într-o astfel de locaţie şi compania oamenilor dragi pot aduce linişte şi fericire cuplului sărbătorit. Atmosfera poate fi întreţinută de o formaţie care să interpeteze melodiile preferate ale însurăţeilor, trezindu-le amintirile celor mai frumoşi ani petrecuţi împreună.
Iubitorii de valuri şi soare vor aprecia, cu siguranţă, o petrecere pe plajă. Aceasta poate consta fie într-un prânz la una dintre terasele de la malul mării, fie într-o petrecere organizată ca la carte. Luxul şi opulenţa sunt opţionale, însă voia bună şi distracţia sunt obligatorii.
Vezi şi Nuntă pe plajă în România
Restaurant – petrecere cu fast sau eveniment restrans?
În cazul în care însurăţeii nu au avut parte de nunta visurilor lor atunci când s-au căsătorit, nunta de argint poate fi momentul magic la care au visat. Dacă posibilităţile materiale permit acest lucru şi dacă însurăţeii îşi doresc o nuntă în toată regula, atunci.. aşa să fie! În acest caz, pregătirile vor fi pe măsura anvergurii evenimentului. Locaţia, vestimentaţia, meniul, lista de invitaţi, întreţinerea atmosferei şi decoraţiunile sunt detalii care vor trebui să fie puse la punct din timp.
Pe de altă parte, un eveniment restrâns în cadrul unui restaurant nu necesită atât de multă pregătire. Restaurantul ales trebuie să fie pe placul însurăţeilor, cu invitaţi puţini, dar foarte importanţi pentru aceştia. Primiţi puncte bonus dacă localul ales reprezintă ceva pentru sărbătoriţi (ex: restaurantul în care s-au cunoscut/ au mers la prima întâlnire/s-a întâmplat ceva memorabil). În acest caz, organizarea constă în alegerea restaurantului şi rezervarea unei mese la care să poată participa toţi invitaţii.
Petrecere extravaganta
Pasionaţii de călătorii pot opta pentru petreceri în locaţii de vis, cu mâncăruri specifice şi atmosferă pe măsură. Acest gen de petrecere ar putea fi perfectă pentru însurăţeii mai tineri, dornici să îşi celebreze căsnicia într-un loc inedit. Lista de invitaţi poate fi alcătuită doar din 2 persoane – cuplul sărbătorit. Aceştia se pot bucura împreună de privelişti extraordinare, gusturi interesante şi multă distracţie.
Cadouri pentru nunta de argint
Cadourile la plic nu sunt o opţiune! Acest gen de cadou se oferă în cadrul nunţilor propriu-zise pentru a ajuta tinerii căsătoriţi, aflaţi la început de drum. În cazul unei nunţi de argint, însurăţeii sărbătoresc 25 de ani de căsnicie, aşa că nu se mai pune problema de “început de drum”. Cadourile simbolice sau diverse lucruri pe care şi le doresc cei doi sărbătoriţi vor aduce mai multă fericire decât un plic. Emoţiile stârnite şi oamenii importanţi din viaţa lor sunt cele mai de preţ daruri.
O vacanţă bine-meritată ar putea fi un cadou apreciat. Însurăţeii pot petrece câteva zile într-un loc liniştit şi relaxant, departe de casă. Dacă sărbătoriţii au o vârstă înaintată, puteţi opta pentru o locaţie care oferă tratamente potrivite pentru ei. Aer curat, apa termală, mişcare, masaj, linişte, puteţi alege orice consideraţi că le-ar aduce bucurie.