Nunta fara nasi – mit sau realitate
Cununia religioasă este legământul dintre doi tineri care îşi promit, în faţa lui Dumnezeu, să îşi fie mereu alături. Prin urmare, ceremonia religioasă este despre şi pentru cei doi tineri care îşi unesc destinele sub Taina Sfântă a Cununiei. Cu toate acestea, tradiţiile bisericeşti nu îi au în prim-plan doar pe miri, ci şi pe naşi.
Ce semnifica nasii?
Rolul naşilor în viaţa tinerilor căsătoriţi este bine definit şi este considerat extrem de important. În cadrul cununiei religioase, naşii îşi asumă rolul de părinţi spirituali ai cuplului căsătorit. Prin urmnare, naşii de cununie trebuie să respecte anumite îndatoriri precizate de către obiceiurile bisericeşti.
În primul rând, Biserica Ortodoxă precizează clar faptul că naşii trebuie să fie botezaţi în această religie. De asemenea, ei trebuie să cunoască învăţăturile Sfintei Scripturi şi tot ce presupune credinţa ortodoxă, inclusiv Crezul. Se recomandă ca naşii să fie mai mai în vârstă şi să meargă regulat la Biserică. În acest fel, ei vor putea avea mai multă autoritate în faţa finilor şi îi pot îndruma pe calea cea bună.
Aşadar, naşii de cununie semnifică legătura dintre finii lor şi divinitate. Ca şi părinţi spirituali, naşii trebuie să vegheze asupra finilor lor şi să îi îndrume spre credinţă. Există câteva reguli cu privire la modul în care se aleg naşii, precum şi cu privire la cine poate să fie naş de cununie, pe care vă sfătuim să le citiţi înainte de a lua o decizie.
Nunta fara nasi – este posibil?
Răspunsul este da. Rolul naşilor este unul simbolic, sau cel puţin, aşa ar trebui. Tradiţia naşilor de cununie se mai poate găsi doar în România şi Moldova, lucru care atestă faptul că e posibilă cununia religioasă şi fără naşi.
Taina Sfântă a Cununiei are efect doar asupra mirilor, naşii având doar roulul simbolic de îndrumători ai însurăţeilor. Cu toate acestea, există elemente obligatorii pentru nunta, chiar dacă nu există naşi. Lumânările, verighetele, certificatul de căsătorie, colacii şi sticla de vin din care vor gusta mirii sunt obiecte care nu trebuie să lipsească din cadrul cununiei religioase.
În teorie, Biserica poate cununa miri şi fără naşi. În practică, există posibilitatea ca unii preoţi să refuze oficierea unei nunţi fără naşi. Fiecare preot interpretează învăţăturile biblice într-un anume fel, fapt pentru care e important să vă sfătuiţi cu preotul care urmează să oficieze ceremonia pentru a putea evita eventuale neplăceri.
Cleopatra Stratan s-a casatorit fara nasi
Cleopatra Stratan şi Edward Sanda şi-au unit destinele în anul 2021, marcând momentul cu o nuntă mică şi elegantă, care a impresionat prin simplitate. Tinerii însurăţei au renunţat la tradiţii şi obiceiuri şi au ales ca lucrurile să se desfăţoare exact aşa cum şi-au dorit ei.
Prin urmare, petrecerea destinată celebrării căsătoriei a fost cu invitaţi puţini şi importanţi. Rochia de mireasă a fost extrem de elegantă prin simplitatea sa, iar tortul a fost înlocuit cu o prăjitură imensă. O nuntă atipică, exact pe placul însurăţeilor.
Cel mai controversat lucru a fost faptul că cei doi nu au avut naşi de cununie. Cei doi au declarat: “Nu avem nași, avem prieteni foarte buni care ne susțin și sunt alături de noi. Am zis că dragostea și căsătoria e despre noi. Nu vrem noi să respectăm ceea ce au făcut alții în trecut, dacă așa face toată lumea noi nu trebuie să facem.” (Sursa: Click.ro)