Nasii de cununie, asemenea nasilor de botez, sunt consideraţi a fi părinţi spirituali. Aceştia joacă un rol important în viaţa cuplului pe care îl cunună, fiind un exemplu pentru finii lor. Ţinând cont de caliatea deosebită a naşilor şi de responsabilităţile acestora, tradiţiile bisericeşti impun anumite reguli şi condiţii cu privire la Taina Căsătoriei.
Vezi cine poate să fie naş de cununie.
În articol:
- Ce trebuie să facă naşii de cununie la biserică?
- Ce fac nasii la nuntă?
- Naşii la cununia civilă
- Ce trebuie sa cumpere nasii?
- Obligaţiile finilor faţă de naşi
- Legătura dintre naşi şi fini
Ce trebuie sa faca nasii de cununie la biserica?
În cadrul ceremoniei religioase creştin-ortodoxe, naşii sunt cei care intră în lăcaşul sfânt imadiat după miri. Există posibilitatea ca naşa să intre prima în biserică, alături de mire, fiind urmaţi de naş şi de mireasă.
Naşii sunt cei care vor ţine lumânările pe tot parcursul slujbei, aşa că acestea trebuie alese cu mare atenţie. Dacă sunt prea mici, ceara lumînărilor poate ajunge pe haine, iar dacă sunt prea mari, există posibilitatea ca naşii să plece cu febră musculară din Biserică.
Naşul şi naşa pun verighetele mirilor, împreună cu preotul care oficiază ceremonia. Tot naşii iau cununiile de pe capul mirilor.
În cadrul ceremoniei romano-catolice, îndatoririle naşilor sunt aproape inexistente. Ceremonia catolică îi are în prim-plan pe mire şi mireasă, naşii având mai mult un rol estetic. Mirele îşi aşteaptă mireasa în faţa altarului, alături de naşi, domnişoare de onoare şi cavaleri.
Ce fac nasii la nunta?
O nuntă creştin-ortodoxă presupune implicarea naşilor de la A la Z (sau cel puţin, aşa spune tradiţia). De obicei, naşii sunt cei care îi ajută pe miri în tot procesul de organizare a nunţii.
Naşa ajută mireasa să găsească rochia perfectă pentru ziua cea mare, în timp ce naşul sfătuieşte mirele cu privire la alegerea costumului potrivit. De asemenea, data şi ora la care începe cununia religioasă şi petrecerea se stabileşte, de regulă, cu naşii. În acest fel, ei vor avea suficient timp să se pregătească aşa cum trebuie.
În cadrul petrecerii, naşii asistă mirii la întâmpinarea oaspeţilor cu pahare de şampanie personalizate. După dansul mirilor, naşul şi naşa li se alătură finilor şi invită oaspeţii pe ringul de dans. Se presupune că naşul şi naşa sunt sufletul petrecerii, alături de mirii cununaţi, fiind implicaţi inclusiv în divertismentul invitaţilor.
Traditii de nunta
Tradiţiile de nuntă au început să dispară, tinerii optând pentru o ceremonie cât mai simplă. Tradiţiile diferă în funcţie de fiecare zonă a ţării, însă cele mai populare tradiţii care implică naşii sunt:
- preluarea miresei de la casa părintească – înainte de slujba religioasă, mirele, împreună cu familia sa şi cu naşii, merg la părinţii miresei pentru a lua-o. În acest caz, oaspeţii sunt primiţi cu mâncare şi băutură de către părinţii miresei. Naşa, împreună cu domnişoarele de onoare, ajută mireasa să se pregătească pentru marele eveniment.
- turta – la ieşirea din casă, naşa va rupe o turtă desupra capului miresei
- învelitul miresei şi bărbieritul mirelul – naşa va prinde voalul miresei, în timp ce mirele va fi bărbierit de către naş
- împodobitul bradului – băiatul cu bradul (tânăr necăsătorit), alături de mireasă şi domnişoarele de onoare, vor împodobi un brad
- mersul la apă – mireasa, împreună cu alaiul şi băiatul cu bradul , merg până la a 3a fântână pentru a lua o găleată de apă. Acolo va avea loc hora miresei, condusă de băiatul cu bradul.
- furatul miresei – practicat adeasea în timpul petrecerii, îl are în prim-plan pe naş. Acesta trebuie să negocieze cu hoţii şi să le ofere ceva în schimbul miresei.
- voalul miresei – un alt obicei practicat în timpul petrecerii de nuntă, are loc după aruncarea buchetului. Naşa va lua voalul de pe capul miresei şi îl va înlocui cu un batic, urmând ca voalul să fie pus pe capul domnişoarei care a prins buchetul.
Nasii la cununia civila
În cadrul cununiei civile, naşii nu au obligaţii sau îndatoriri. Cununia civilă poate avea loc şi în lipsa naşilor, fiind o ceremonie formală prin care Statul recunoaşte cei doi însurăţei ca şi cuplu căsătorit.
Nu uitaţi de martori! În cadrul cununiei civile este obligatorie prezenţa a doi oameni care să fie martori la unirea oficială a destinelor celor doi însurăţei. Aceştia trebuie să aibă la ei actele de identitate.
Ce trebuie sa cumpere nasii la nunta
Una dintre cele mai populare întrebări atunci când vine vorba de nuntă este “ce trebuie să cumpere naşii pentru nuntă?”. Prin urmare, aici veţi găsi o listă cu tot ceea ce trebuie să cumpere nasii de cununie pentru nuntă:
- lumânările pentru ceremonia religioasă
- voalul şi tiara miresei
- basmaua, turta miresei, oglinda (în cazul în care se vor respecta aceste tradiţii)
- buchetele de flori pentru mireasă şi naşă
- taxa pentru slujba religioasă
Toate aceste cheltuieli vor fi completate de darul naşilor pentru finii lor.
Obligatiile finilor fata de nasii de cununie
Cele mai importante aspecte pe care trebuie să le bifeze finii faţă de naşii lor sunt onestitatea, respectul şi încrederea. Bineînţeles, şi vice-versa.
Planificarea unui astfel de eveniment poate fi extrem de dificilă, mai ales dacă nu există sinceritate. Finii trebuie să fie transparenţi în legătură cu modul în care vor să se desfăşoare unul dintre cele mai importante evenimente ale vieţii lor, iar naşii trebuie să fie suficient de deschişi pentru a accepta dorinţele şi doleanţele finilor, găsind împreună o cale de mijloc.
Respectul stă la baza oricărei relaţii sănătoase, aşa că acesta nu trebuie să lipsească. Finii au obligaţia de a-i respecta pe naşi, dar şi dreptul de a fi respectaţi de către aceştia. De asemenea, încrederea, unul dintre cei mai importanţi piloni ai relaţiilor umane calitative, nu poate lipsi din acest cadru.
Din punct de vedere material, tradiţia spune că finii trebuie să le ofere naşilor un cadou simbolic înainte sau după nuntă. Acesta poate consta într-un obiect personalizat, bijuterii, ceasuri sau orice consideraţi că ar fi binevenit din partea naşilor. Dacă relaţia dintre fini şi naşi este una extrem de apropiată, atunci cadoul pentru naşi poate consta într-o vacanţă în patru după nuntă.
Tradiţia spune că finii trebuie să îşi viziteze naşii de sărbători, fără a merge cu mâna goală. De Crăciun, curcanul şi cozonacul sunt accesorii must-have atunci când îţi vizitezi naşii. Paştele vine la pachet cu mielul, vinul şi ouăle vopsite aduse tot de către fini. Din ce în ce mai mulţi tineri renunţă la tradiţii şi se întâlnesc cu naşii oricând e posibil, nu doar de sărbători, iar cadourile pot consta inclusiv într-o vorbă bună la momentul potrivit.
Legatura dintre fini si nasii de cununie
Relaţia dintre fini şi naşii de cununie nu trebuie să se termine odată cu încheierea nunţii. Se spune că legătura dintre fini şi părinţii spirituali e extrem de puternică, fiind o înrudire duhovnicească plină de dăruire. Prin urmare, nu e indicat ca această legătură să fie făcută pur formal sau din alte interese, ci trebuie să fie o alegere sinceră, curată, bazată pe iubire, prietenie şi respect.
Dragi fini, nu vă sunaţi naşii doar atunci când aveţi probleme sau atunci când aveţi nevoie de ajutor. Naşii ar trebuie să fie prietenii cu care împărţiţi şi lucrurile bune, nu doar pe cele rele.
Dragi naşi, nu vă sunaţi finii doar de sărbători. Aveţi datoria de a-i îndruma pe tinerii însurăţei pe drumul vieţii, aşa că luaţi pulsul situaţiei din când în când cu un telefon.
O relaţie sănătoasă, de lungă durată, necesită eforturi din ambele părţi. Legătura dintre naşi şi fini nu funcţionează de la sine, ci trebuie cultivată constant. Fiţi sinceri, discutaţi deschis despre orice problemă sau inconvenient care poate apărea şi oferiţi respect. Legătura dintre naşi şi fini este o legătură pentru o viaţă, nu doar pentru o zi.
Naşii / finii fac parte din familia extinsă, familia pe care ai posibilitatea să o alegi, aşa că alegeţi cu sufletul.