Nunta

Cine poate fi nas de cununie?

Cine poate fi nas de cununie?

Cine poate fi nas de cununie? – Nasii de cununie trebuie să îndeplinească o serie de criterii pentru a putea fi părinţi spirituali. Alegerea naşilor de cununie trebuie făcută cu mare atenţie şi trebuie să fie bazată pe respect reciproc, iubire şi înţelegere.

Vizitează și magazinul nostru online, unde poți găsi brățară de nașă potrivită pentru ziua cea mare, dar și o cocardă elegantă pentru naș.

În articol:

nasa de cununie

Un singur om poate fi nas de cununie?

Nasii de cununie sunt consideraţi a fi părinţii spirituali ai cuplului pe care îl cunună. Asemenea unui copil, care are nevoie de doi părinţi pentru a avea o creştere echilibrată, mirii au nevoie de sprijin şi ghidare din partea a doi părinţi spirituali.

Naşa, prin experienţa sa de viaţă şi de cuplu, poate fi confidenta miresei şi o poate ghida spre obţinerea unei vieţi trainice alături de mirele său. Naşul, pe de altă parte, îl poate sfătui pe mire cu privire la modul în care ar trebui să acţioneze în căsnicia sa, astfel încât relaţia dintre cei doi miri să fie fericită şi de durată.

Prin urmare, un singur om nu poate fi nas de cununie. Spre deosebire de botez, unde poate exista un singur nas, în cadrul cununiei e nevoie de o pereche de nasi care poate veghea asupra însurăţeilor.

Nasii de cununie necasatoriti

În cazul cununiei religioase, este necesar ca nasii să aibă deja un legământ în faţa lui Dumnezeu. În acest fel, ei pot reprezenta un exemplu demn de urmat de către finii lor din toate punctele de vedere.

Există o excepţie prin care nasii de cununie necasatoriti pot cununa religios. Cuplul necăsătorit care urmează să cunune poate obţine o dispensă din partea preotului. Singura condiţie e ca aceştia să se căsătorească anul următor.

Nu toţi preoţii sunt de acord cu această dispensă, aşa că este indicat să vă sfătuiţi cu preotul care urmează să oficieze ceremonia religioasă.

Rudele apropiate pot sa naseasca?

Da. Calitatea de părinţi spirituali ai mirilor poate fi preluată de rudele apropiate ale acestora. Atâta timp cât sunt respectate normele şi regulile bisericeşti, puteţi alege drept naşi inclusiv verişorii apropiaţi, fraţii sau surorile.

Gradul de rudenie nu reprezintă o piedică în alegerea naşilor, cu o mică excepţie: părinţii însurăţeilor nu pot fi şi nasii acestora. Cel mai important este ca relaţia dintre naşi şi fini să fie bazată pe respect, prietenie, iubire şi înţelegere.

Cine nu poate fi nas de cununie?

În cazul Bisericii Ortodoxe, nu pot fi naşi de cununie cei care nu sunt botezaţi/cununaţi în această religie. Pentru a putea fi un adevărat exemplu pentru finii lor, naşii trebuie să fie creştini-ortodocşi şi să fie cât mai apropiaţi de Dumnezeu cu putinţă.

Părinţii însurăţeilor nu pot fi şi naşii lor de cununie. Calitatea de părinte biologic presupune naşterea fizică, în timp ce calitatea de părinte spiritual presupune naşterea spirituală. În cazul cununiei, mirii se nasc din nou ca şi proaspăt cuplu declarat în faţa lui Dumnezeu.

Călugării nu pot fi naşi de cununie, aşa cum nu pot fi nici naşi de botez. Aceştia nu se pot căsători, trăind departe de ochii lumii şi neavând posibilitatea să îşi călăuzească finii aşa cum ar trebui.

cine poate fi nas

Cununie civila vs cununie religioasa

În cadrul cununiei civile, nu e obligatoriu ca naşii să fie prezenţi. Această ceremonie prin care se legalizează căsătoria presupune doar prezenţa a două persoane care să fie martore ale evenimentului. Aceste două persoane pot face parte din familie sau pot fi persoane care nu sunt atât de apropiate.

În cadrul cununiei religioase, cei mai mulţi preoţi consideră prezenţa naşilor ca fiind ceva obligatoriu. Ba mai mult, este indicat ca naşii să aibă o vârstă mai înaintată pentru a putea fi un adevărat exemplu pentru finii lor. În acest fel, experienţa lor de viaţă le îmbunătăţeşte calitatea de îndrumători ai finilor.

Cununia religioasă poate avea loc doar după cununia civilă.

E posibila cununia religioasa fara nasi?

Ei bine, da. Cleopatra Stratan şi Edward Sanda au reuşit să oficieze cununia religioasă şi fără naşi, aşa că acest lucru nu e imposibil. Probabil că cea mai grea parte va fi găsirea unui preot care să fie de acord cu acest lucru.

Cine poate fi nas in credinta Crestin-Ortodoxa

Există reguli destul de stricte cu privire la calitatea de părinţi spirituali în cadrul cununiei. Pe lângă cele menţionate anterior ( să fie cununaţi în aceeaşi religie, să aibă o vârstă mai înaintată), naşii de cununie trebuie să fie buni creştini, cu frica lui Dumnezeu. Astfel, aceştia îi vor îndruma pe fini spre calea Credinţei.

Este recomandat ca nasii de cununie să fie căsătoriţi de mai mult timp, fapt pentru care Biserica Ortodoxă recomandă alegea unor naşi cu o vârstă mai înaintată. În acest fel, naşii pot împărtăşi înţelepciunea lor cu finii aflaţi la început de drum.

Din punct de vedere al Bisericii Catolice

Regulile nu sunt la fel de stricte. Biserica Romano-Catolică are o viziune mai ecumenică, acceptând căsătoria mixtă. De asemenea, Aceasta nu obligă partea necatolică să frecventeze cultul catolic decât la cererea expresa a acesteia. Există, totuşi, o condiţie – cel putin unul dintre naşi trebuie să fie catolic pentru a veghea la respectarea legilor bisericeşti în interiorul noii familii.

 

Cel mai important este ca naşii de cununie să fie apropiaţi sufletului finilor. O relaţie de succes între naşi şi fini se bazează pe comunicare, respect şi iubire.

Share this post

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Livrare gratuită

La comenzi mai mari de 300 de lei

Plata Sigură

Plata online & ramburs

Ai întrebari

contact@nunta-si-botez.ro / 0799.950.837